Gospodovo rojstvo – BOŽIČ V SKRITI KAMRICI SEM V NJEM POVEZAN Z VSEMI

Celoten advent smo pričakovali Gospodovo rojstvo. Glavna mašna prošnja dobro povzame smisel praznika: »O Bog, ki si s porodom Device svetu razodel sijaj svoje slave …« Molitvi pritrjuje pismo Hebrejcem, ki pravi: »On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse.« Na praznik Jezusovega rojstva nas molitve in evangeljski odlomki vabijo v lepoto radosti in luči. Lahko se vprašava: za kakšno slavo in sijaj gre? Kakšne oči lahko vse to vidijo?

Sveti Janez na začetku svojega evangelija govori v imenu vseh Kristusovih učencev. Govori v imenu vseh, ki so doživeli, da se jim je ob srečanju z Jezusom življenje popolnoma spremenilo. Ob srečanju z Božjim Sinom, ki je bil poslan za odrešenje sveta, so se jim spremenile oči, spremenile so se korenine njihovega čutenja. Z absolutno gotovostjo si upa Janez v imenu vseh teh izreči besede, ki v poslušalcu prebudijo enako gotovost: »In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.«

Kaj so učenci videli? Nekaj, kar jim je odprlo obzorje in jim omogočilo doživeti, kar do takrat ni mogel doživeti noben človek. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razložil. To novo obzorje in izkušnja sta božični dar miru. Mir doseže najino človeško srce, ko sprejmeva božjo dobrohotno ponudbo, ki jo izraža pod podobo deteta, zavitega v plenice, rojenega iz device, od pastirjev obiskanega in prepoznanega, ki mu prepevajo angeli in ga počastijo modri. Takšna božja dobrohotnost in naklonjenost ozdravlja vse rane zgodovine. Omogoča ustvarjanje drugačne zgodovine. Človeško srce doseže v takšnih globinah, da mu vtisne nedotakljivo svobodo. Če sprejmeva njegovo dobrotljivost in naklonjenost, postane najin edini razlog za smiselnost življenja in ljubečega vedenja.

Zaradi te neverjetne izkušnje bo Janez vzkliknil: »Če nam je Bog podaril svojega edinorojenega Sina, kako nam ne bo z Njim podaril tudi vsega drugega?« S tem želi reči, da v Jezusu lahko najdemo vse dobrine, po katerih hrepeni naše srce. To je večno preroško oznanilo, ki ga verni kristjani vseh časov oznanjajo vsemu svetu.

Pastirji nam pokažejo način in pot, po kateri pridemo do gledanja božje slave. Oni so najprej sprejeli oznanilo angelov, potem so se odločili, da gredo pogledat, in so videli. Tega, kar so videli, ne morejo zadržati zase, ampak veselo povedo in oznanijo vsem. Ko midva poslušava Jezusovo Besedo, sva takoj povabljena v odločitev in delovanje. Šele potem se nama odpre novo gledanje in novo dojemanje, vir veselja in moči. Videti božjo slavo pomeni videti sijaj NJEGOVE brezmejne in brezpogojne ljubezni, ki ne glede na vse, ostaja dobrohotna do vseh in vedno. Postane edini razlog za življenje in delovanje. Slava je svetloba in veselje Jezusovega miru, ki je dosegel globine tvojega in mojega srca in postal najin vir življenja in čutenja.

Blagoslovljen in vesel božič ti iskreno in iz srca želim, draga bralka ali cenjeni bralec.

p. Dr. Viljem Lovše