Papež nas je povabil, naj rečemo v svojem srcu: »Jezus, ti si moje največje dobro«

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes nam evangelij pripoveduje priliko o trgovcu, ki išče dragocene bisere«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na današnjo 17. nedeljo med letom.

P. Ivan Herceg DJ – Vatikan

»Ta, pravi Jezus, ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi« (Mt 13,46). Malo se zaustavimo pri gestah tega trgovca, ki najprej išče, zatem najde in končno kupi.

Prva gesta tega gospoda je: iskati. Ta naš trgovec je podjeten, ni pri miru, ampak gre od doma in začne iskati dragocene bisere. Ne pravi: »Dovolj so mi tele, ki jih imam«, ampak išče še lepše. To je povabilo za nas, da se ne zapremo v sužnost navad, v povprečnost, s katero smo zadovoljni, ampak da poživimo željo iti naprej, iskati, da želja ne ugasne in da gojimo sanje o dobrem, da iščemo Gospodove novosti, kajti Gospod se ne ponavlja, vedno prinaša novost, novost Duha, vedno prenavlja resničnost življenja (prim. Raz 21,5). Imeti moramo to držo: iskati.

Druga trgovčeva gesta je najti. Gre za preudarno osebo, ki »ima oči« in zna prepoznati biser velike vrednosti. To ni tako lahko. Pomislimo na primer na privlačne orientalske bazarje, kjer so pulti polni blaga natrpani ob zidovih cest polnih ljudi, ali pa prodajne stojnice v številih mestih polne knjig in raznih predmetov. Včasih, če se na teh tržnicah zaustavi in pozorno opazuje, se lahko odkrije zaklade: dragocene stvari, redke knjige, ki pomešane z drugimi stvarmi na prvi pogled niso opazne. Toda trgovec iz prilike ima pozorno oko in zna najti, zna »razlikovati«, da bi našel biser. Tudi to je poduk za nas. Vsak dan doma, na ulici, na delu in tudi na dopustu imamo možnost opaziti dobro. Pomembno je znati najti to, kar nekaj velja, torej vaditi se prepoznati bisere življenja in jih razločiti od krame. Ne zapravljajmo časa in svobodo za stvari, ki nič ne veljajo, za zabave, ki nas puščajo notranje prazne, medtem ko nam življenje vsak dan ponuja dragocen biser srečanja z Bogom in z drugimi! Pomembno je znati prepoznati ga, razločevati, da bi ga našli.

Zadnja gesta trgovca: kupi biser. Zavedajoč se njegove neizmerne vrednosti, proda vse, žrtvuje vse dobrine, da bi ga imel. Radikalno spremeni inventar svojega skladišča, v katerem ni več nič drugega kot ta biser. To je njegovo edino bogastvo, smisel njegove sedanjosti in prihodnosti. Tudi to je povabilo za nas. Toda, kaj je ta biser, za katerega se lahko odpove vsemu, o katerem govori Gospod? Ta biser je On sam. Iskati Gospoda, najti Gospoda, srečati Gospoda, živeti z Gospodom. Jezus je ta biser. On je dragoceni biser življenja, ki ga velja iskati, najti in osvojiti. Vredno je vse vložiti Vanj, kajti ko srečamo Kristusa, se življenje spremeni. Ti srečaš Kristusa in ti tako spremeni življenje.

Znova se lotimo treh trgovčevih gest: iskati, najdi, kupiti, in si zastavimo kakšno vprašanje. Iskati: v svojem življenju iščem? Čutim, da je vse v redu, da sem prispel, sem zadovoljen, ali pa vadim svojo željo po dobrem? Sem duhovno upokojen? Koliko mladih je že upokojenih! Druga gesta: najti. Se vadim v razločevanju tega kar je dobro in prihaja od Boga ter se znam odpovedati temu, za katerim ostane malo ali pa nič? In končno: kupiti. Se znam potrošiti za Jezusa? Je On zame na prvem mestu, je največje dobro mojega življenja? Danes bi bilo lepo reči: »Jezus, ti si največje dobro«. Vsakdo v svojem srcu naj reče: »Jezus, ti si moje največje dobro«.

Marija naj nam pomaga iskati, najti in objeti Jezusa z vsem, kar smo.