Duhovna misel ob zaključku tedna

Duhovna misel ob zaključku tedna – Jezus ozdravi deset gobavcev

Lk 17, 11-19.

Misel ob odlomku iz nedeljskega evangelija, 9. oktober.

»Jezus, Učenik, usmili se nas!« je kratka, preprosta in zgovorna molitev. Na glas so jo izrekli gobavci, ko so prišli naproti Jezusu. Bili so v nezavidljivem položaju. Gobavost je bila takrat neozdravljiva bolezen in zaradi kužnosti so bili ločeni od ostalih ljudi. Lahko bi obupali. Lahko bi zavrgli (tâko) življenje. A niso. Prišli so naproti Jezusu in na glas govorili: »Jezus, Učenik, usmili se nas!«. To je bil njihov klic po življenju. Očitno so se zavedali, da so potrebni usmiljenja. In da je kljub težki situaciji še upanje. Obrnili so se na Jezusa, ki nekje drugje pravi: »Jaz sem pot, resnica in življenje« (prim. Jn 14,6).

Jezus jim v odgovor reče nekaj nepričakovanega: »Pojdite in se pokažite duhovnikom.« Povabi jih, da čeprav so v nezavidljivem položaju, nekaj naredijo, povabi jih v akcijo in v odnos z drugimi. Vsi so se jih izogibali, on jim naroči nasprotno, naj se gredo pokazat. Med potjo k drugemu so bili ozdravljeni. Sama si večkrat želim rešitve takoj. A potrebna je pot. Potrebno se je vsaj premakniti. Morda jim je to naročil tudi zato, da bi se tudi v duhovnikih nekaj premaknilo. Zagotovo vemo, da se je ob ozdravljenju nekaj premaknilo v enem izmed ozdravljenih gobavcev, ki »se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga.« Izpovedal je hvaležnost. Hvaležnost za ozdravljenje, telesno in duhovno.

Tudi jaz lahko grem naproti k Jezusu in mu preprosto zakličem: »Jezus, Učenik, usmili se me!« Te kratke besede lahko izrečem tudi takrat, ko ne zmorem dolge molitve.

Lahko pa vzkliknemo tudi skupaj: Jezus, Učenik, usmili se nas! – Naj On ozdravi naša srca, da mi sami ne bi zavračali življenja, kadar je potrebno sprejeti preizkušnje in v njih vztrajati, objemati z Jezusom križ!

Jezus, Učenik, usmili se nas! – Prosímo tudi za tiste, ki sami ne znajo ali ne morejo prositi! Kakor je nekoč v Kafarnaumu Jezus ozdravil mrtvoudnega zaradi vere tistih, ki so ga prinesli, tako tudi mi v srcu prinašajmo k Jezusu vse ljudi, da bi bili vsi deležni ozdravljenja in bi stopili na pot Življenja.

Ana Razpotnik in s. Mirjam Cvelbar

 

Jezus pa je odgovóril:

»Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet?

Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počástil Boga, razen tega tujca?« (Lk 17,17–18)