Teden KARITAS – nagovor za ponedeljek, 23. 11. 2020

SLIŠIM TE – PA TE TUDI RAZUMEM?

V skupini so si pripovedovali zgodbo, ki je šla od ust do ust. Treba jo je bilo poslušati zbrano. Prvotna različica zgodbe je bila precej drugačna od končne. Zakaj? Nekateri udeleženci niso pozorno poslušali, drugi so kakšno podrobnost pozabili, eni so slišali in drugim posredovali tisto, kar jim je bilo bolj všeč, zanimivo, zabavno. Ob vsem tem je pripovedovanje in poslušanje motil tudi hrup.

Prijatelja sta v pogovoru drug drugega pozorno poslušala. Vendar je eden od njiju govoril v prispodobah in pogosto menjal smer pogovora, v katerem so bila sporočila nejasna in skrita. Kljub pozornemu poslušanju jih prijatelj ni uspel razbrati in komunikacija ni bila uspešna.

V vsakdanjem življenju se nam vsem dogaja, da je v naši komunikaciji mnogo šumov: način govora, moteče okoliščine, težka ali neprijetna tematika pogovora, nezbranost in slaba osredotočenost na pogovor … Pogosto se nam zgodi, da poslušamo, a ne razumemo. Pred seboj vidimo človeka, slišimo njegov glas, a ne dojamemo njegovega sporo-čila. Omenjenih šumov se lahko zavedamo ali ne. Lahko se jih trudimo odpraviti, lahko jih dopuščamo ali celo namerno povzročamo.

Znati poslušati in slišati je dar. So ljudje, ki tega ne zmorejo: težko se vživijo v drugega, zato ne slišijo. Težko se približajo potrebam bližnjega. Nekateri pa nočejo poslušati. Morda jih odbija oseba ali jih vznemirja njen problem in se vsemu raje izognejo. A z nekaj truda se poslušanja lahko priučimo.

V današnji Božji besedi je Janez slišal, a preko šumenja voda in bobnenja groma je slišal nerazločno. Poskušal si je ustvariti neko podobo, ki pa je ostala nedoumljiva, nedokončna, skrivnostna. Taka je tudi Božja govorica z nami, ki jo moramo vplesti v svoje življenje. Jezus nam govori v prilikah. Vdova v evangeliju je primer dialoga med Bogom in njenim srcem, kjer se rodi ljubezen. Tista ljubezen, ki se ne konča z lepo bese-do, ampak v dejanju. V tem pa je tudi naš cilj, da s poslušanjem slišimo sporočilo, ki nas pritegne v dejanja iz ljubezni.

Koga poslušam? Kaj vse je v meni, ko poslušam? Kaj slišim?

Geslo letošnjega tedna Karitas »SLIŠIM TE« je zanimivo, izzivalno in je ključno pri našem vsakodnevnem sporazumevanju ter nepogrešljiva osnova za našo pomoč bližnjim v različnih potrebah. Naj v nas prebudi nesebično ljubezen!

PROŠNJE:

Jezus, vabiš nas, da odgovorimo na tvoj klic. Prisluhni našim prošnjam, ki jih polagamo predte:

  1. Prosimo Te za vse kristjane, da bomo s svojo dobroto zgled drugim ljudem.
  2. Prosimo te za papeža, škofe in duhovnike, da bodo radi izpolnjevali to, kar učijo.
  3. Odpri naša ušesa in srca, da bomo slišali tvojo besedo in klice so-ljudi, ki so v stiski.
  4. Stoj v teh težkih časih ob strani zdravstvenim delavcem, da bodo zmogli prenašati vse napore.
  5. Sprejmi k sebi v večno veselje vse ljudi, še posebno tiste, ki so radi delali dobro.

Gospod Jezus, odvračaj nas od hudega in nas nagibaj k dobremu. Usliši naše prošnje zdaj in vekomaj. Amen.