Svete maše na daljavo

Seznam možnosti udeležbe pri sv. maši na daljavo v času epidemije koronavirusa in izrednih ukrepov, preberite v današnjih oznanilih oziroma na tej strani.

Vir: Družina, 12. 3. 2020 | Ana Rupar

Seznam možnosti udeležbe pri sv. maši na daljavo v času epidemije koronavirusa in izrednih ukrepov.

V izogib širjenja novega koronavirusa in za ohranjanje zdravja prebivalstva so slovenski škofje odločili, da so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.
Sv. maše na spletu že predvajajo nekatere župnije, denimo župnija Koseze. Foto: zajem zaslonaSvete maše na daljavoPri sveti maši lahko v tem izrednem času sodelujemo na daljavo. Možnosti je veliko:

Radio Ognjišče

    •  : neposredni prenos vsak dan ob 19. uri, v nedeljo ob 10. uri,

TV Exodus: predvajanje vsak dan ob 6., 12., 18. uri in ob polnoči, vsako nedeljo neposredni prenos iz Bazilike Matere Usmiljenja v Mariboru ob 8.30,

TV Slovenija: neposredni prenos na drugem programu v nedeljo ob 10. uri (to nedeljo bo prenos iz mariborske stolnice),

– Portal Pridi.com, prenos iz župnijske cerkve Marije Božje Matere v Kosezah: ob delavnikih ob 7. in 18.30 uri (ob petkih je pol ure pred mašo tudi prenos križevega pota), ob nedeljah od 8. in 10. uri,

– Kapucini Ljubljana – Štepanja video prenos na spletu: ob delavnikih ob 19. uri, ob nedeljah ob 8., 9.15 in 10.30 uri,

– Kapucini Škofja Loka imajo prenos na spletu: od ponedeljka do petka ob 8. uri, ob nedeljah ob 8., 11. in 18. uri,

Bazilika Matere Usmiljenja v Mariboru: vsak dan ob 9. in 19 uri,

– Župnija Srednja vas v Bohinju na facebook strani župnika Martina Goloba vsak dan ob 19. uri,

– Župnija Sora na facebook strani župnije ob nedeljah ob 9.30,

– Župnija Mozirje na YouTube kanalu župnije: od ponedeljka do sobote ob 19. uri, ob nedeljah ob 10. uri (župnik Sandi KOren ima vsak dan postni nagovor v pripravi na župnijski misijon).

Pri tem smo povabljeni, da starejšim, ki sami z novim tehnologijami ne znajo toliko postopati, pomagamo in omogočimo, da bodo tudi oni lahko na daljavo sodelovali pri bogoslužjih.Sv. maše na spletu že predvajajo tudi nekatere druge župnije. Seznam sproti dopolnjujemo in vas vabimo, da nam informacije o spletnih prenosih svetih maš posredujete na ana.rupar@druzina.si.

Mašna besedila z Božjo besedo za vsak dan lahko prebirate tudi v reviji Magnificat. Foto: Tatjana Splichal

Dnevna Božja beseda

Ko ne moremo prisostvovati pri sveti maši evharistično lahko živimo tudi s prebiranjem in premišljevanjem dnevne Božje besede, ki jo lahko najdemo na spletu ali pa si na svoj mobilni telefon naložimo aplikacijo Sveto pismo.

Mašna besedila z Božjo besedo za vsak dan lahko prebirate tudi v molitveno-bogoslužni reviji Magnificat, ki je lahko z vami tudi z jutranjo in večerno molitvijo, vsakodnevno meditacijo in življenjepisom svetnika.

Ko ne moremo prejeti obhajila

Kadar nismo osebno prisotni pri sveti maši in ne moremo prejeti obhajila, lahko uporabimo duhovno obhajilo. To je mogočna molitev, ki jo preredko uporabljamo. Duhovno obhajilo je lahko različno, sv. Janez Marija VIanney je nekoč rekel: »Ko ne moremo iti v cerkev, se obrnimo k tabernaklju. Noben zid nas ne more ločiti od dobrega Boga.«

Kako lahko živimo evharistično, tudi takrat ko osebno ne moremo biti pri maši, najdete tudi v članku Aleteie.si z naslovom Si želite iti vsak dan k maši, pa preprosto ne morete?