4. nedelja med letom, 28.1.2018, Mr 1,21-28

Včasih, ko se nam zdi, da v svojem duhovnem življenju le malo napredujemo, se morda lahko zavemo vsega, kar je v nas uničujočega. Glede tega se nahajamo v zelo dobri družbi. Skoraj vsak cerkveni mistik v zgodovini cerkve poroča o istem vzorcu: bližje kot so se čutili Bogu, bolj so se zavedali greha. Več je luči v neki sobi, bolj so temni koti ostro določeni in vidni. Namesto, da smo zaradi svojega naraščajočega duhovnega zavedanja žalostni, ga lahko smatramo za korak v pravo smer.

V Markovem evangeliju hudobni duhovi redno in preden kdorkoli drug prepoznajo kdo je Jezus. Svetloba razsvetli temo.

V današnjem evangeliju nečisti duh Jezusu zastavi zanimivo vprašanje: »Ali si prišel, da nas boš uničil?« Mi vemo, da je Jezus prišel točno za to, da za nas uniči moč zla, unčienja in smrti v našem življenju. Nekateri kristjani danes dvomijo v obstoj zla. Zdi se mi, da se motijo. Kristjani verujemo, da se človek lahko svobodno odloči. To dokazuje, da je zlo stvarnost. Nekateri ljudje se lahko in se tudi izročijo delovanju zla.

Seveda zlu ne smemo dajati večje pozornosti, kot je v resnici potrebna. Božja moč je glavno oblast zla v zgodovini že dokončno premagala. Dejstvo, da je zlo stvarno, je edini način s katerim lahko pojasnimo Hitlerja, Pol Pota, Stalina, Tita in razne ameriške vlade v senci.

Ko smo bili krščeni v Kristusa so bili naši starši in botri vprašani: »Ali se odpoveš satanu in njegovim delom in vsem njegovim lažnim obljubam? Všeč mi je ta zadnji del. Večina izmed nas ne stori velikih hudobnih dejanj, vse pa nas skušajo in zapeljujejo lažne obljube, ki nam jih prišepetava hudobija. Zlo nam pogosto obljublja pohlep namesto velikodušnosti, zavidanje namesto občudovanja, seks namesto ljubezni, maščevanje namesto odpuščanja. Obljube zla so prazne in hudobne. Nikdar ne izpolnijo tega, kar obljubljajo. Vedno nas razočarajo.

Žal nam uničujoče vedenje prinaša bežen občutek moči ali užitka. Zaradi tega se mu pustimo vedno znova zapeljati. Kako lahko zahtevamo Kristusovo zmago nad zlom v svojem življenju? Sv. Ignacij Lojolski nam ponudi devet nasvetov za prepoznavanje delovanja dobrih in hudobnih duhov. Imenujejo se pravila razločevanja.

1. Zaupaj običajnemu in vsakdanjemu.

2. Živi tukaj in sedaj, v sedanjosti.

3. Nikdar se ne odločaj takrat, ko si na tleh. Dovoli, da kriza mine.

4. Vedno bodi sumnjičav do vsega kar je nujno in je potrebno storiti takoj.

5. Uči se ponižnosti, da boš znal modro sprejeti moder nasvet.

6. Nauči se vzorcev dobrega in hudobnega duha, prvemu sledi, drugega zavrni.

7. Dobri duh nas poveže. Hudi duh nas deli, osami in zapre v lastne strahove.

8. Tvoje srce in glava naj se pogovarjata.

9. Nobeno delo za prihod božjega kraljestva ni nikdar premajhno ali nepomembno.

Vera, da zlo je, ne pomeni, da smo s tem našli primeren izgovor za vse zlo in bolezni tega sveta. Zato je Sartre vzkliknil: »Zlo zmaguje, ko dobri ljudje ne storijo ničesar.« V ta boj nismo bili vrženi sami in brez pomoči. Če hočemo še naprej izbirati življenje in z ljubeznijo voditi svoj strah, potem moramo zlo prepoznavati, poimenovati in sprejeti Kristusovo zmago nad njim, v sebi in v drugih.

Molimo, da bi v svojem življenju prepoznali vzorce hudobnega duha in se jim odrekli. Prosimo, da bi se hitro in trdno odzvali, ko naletimo na uničujoče vedenje. Prosimo, da bi to naloga postala naš vseživljenjski projekt.

Vir: p. Dr. Viljem Lovše SJ